AKTUELNA PONUDA SE NALAZI NA NOVOM SAJTU www.magelantravel.rs

Turistička agencija Magelan | Izleti | Putovanja | Avio karte | Jeftina | Letovanje - Razgledanje Beograda kroz Prvi svetski rat - kombinovana tura (pešice i mini bus)
Polazna | Srbija | Izleti po Srbiji | Programi sa temom I svetski rat | Razgledanje Beograda kroz Prvi svetski rat - kombinovana tura (pešice i mini bus)

Razgledanje Beograda kroz Prvi svetski rat - kombinovana tura (pešice i mini bus)

Beograd, Avala Beograd, Avala

Turu počinjemo sa Slavije odakle hodamo do ugla ulica Krunske i Svetozara Markovića, do zgrade nekadašnjeg konzulata Austro-Ugarske. Ovde ćemo pričati o uzrocima sukoba između velikog i starog carstva i mlade balkanske kraljevine i o tome kako je atentat u Sarajevu iskorišten kao povod za napad na Srbiju, napad koji će oživeti antagonizme između velikih sila koje će dovesti do svetskog rata.

 

 

Govorićemo i o događajima u mesecu između atentata u Sarajevu i početka rata tokom kojeg su u Beograd bile uprte oči svetske javnosti, i kako je u konzulatu umro veliki srpski prijatelj, ruski ambasador Hartvig.

Nastavljamo do nekadašnjeg Dvorskog, danas Pionirskog parka na čijem uglu se nalazi kamena osmatračnica vrhovne komande sa Solunskog fronta. Srbija je u Velikom ratu proživela velika stradanja ali se istakla skoro neverovatnim podvizima od kojih su borbe na Solunskom frontu, njegov proboj i oslobođenje domovine važan deo. Stoga je mnogo toga u prestonici povezano sa tim uspomenama.

Prolazimo pored dvorova ka Terazijama gde ćemo prvo videti Krsmanovićevu kuću u kojoj je 1. decembra 1918. proglašeno ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca u jednu državu, odluka koja je imala dalekosežne posledice koje se reflektuju i na vreme u kojem živimo. Nedaleko je mesto Viktorovićeve apoteke koja je odigrala važnu ulogu u uličnim borbama 1914. godine ali i bila zle sreće da bude uništena u oba Svetska rata. Tu je i hotel „Moskva“, omiljeno stecište oficira-crnorukaca.

Samo stotinak metara niz padinu nalazi se Zeleni venac oko kojega su bile kafane u kojima su Gavrilo Princip i njegovi mladi drugovi iz organizacije Mlada Bosna kovali planove o ujediljenju Južnih Slovena i atentatu u Sarajevu. Jedna od njih i danas stoji ali u sramotno zapuštenom stanju.

Nastavljamo do Topličinog venca čiji je park nekada bio groblje austro-ugarskih vojnika poginulih u uličnim borbama 1915. Nekada je tu bila spomen-česma okupacionih vlasti a danas spomenik Vojvodi Vuku, komandantu jugoslovenskih dobrovovoljaca iz celog sveta koji je poginuo u najtežim borbama na Kajmakčalanu.

Preko slikovitog Kosančićevog venca dolazimo do vidikovca nad Karađorđevom ulicom i pristaništem gde su ispaljeni prvi hitci i gde su pale prve žrtve rata koji će odneti milione.

Na Kalemegdanu ćemo stati pred spomenikom Zahvalnosti Francuskoj i popričati o tome kako su sve saveznici pomagali Srbiju. Na tom istom mestu do 1915. nalazio se spomenik Karađorđu koji su okupatori uništili kao jednu od mnogih mera pročišćenja okupirane Srbije koja je morala da zaboravi ne samo svoju dinastiju već i mnoge druge stvari počevši od svog pisma – ćirilice.

Prošavši kroz tvrđavu dolazimo do crkve Ružice, negdanje garnizonske crkve. Teško stradala u ratu, obnovljena je tako da čuva mnoge zanimljive detalje iz tog vremena. Nedaleko od crkve nalazi se i jedna od kosturnica srpskih vojnika koji su izginuli braneći prestonicu.

***********

Turu nastavljamo kombijem do mesta gde je oktobra 1915. major Gavrilović održao svoj čuveni govor pred jedan od mnogih napada i kontranapada tokom teških uličnih borbi koje su promenile lice ovog dela grada.

Odavde se vozimo ka Novom groblju gde postoje odvojena vojnička groblja francuske, italijanske, britanske ali i austro-ugarske vojske. Većina savezničkih vojnika pala je tokom konačnog oslobođenja Srbije 1918. Završavamo kod Kosturnice branilaca Beograda natkriljene najlepšim beogradskim spomenikom u znak sećanja na žrtve Prvog svetskog rata. 

Odlazimo zatim do Topčidera gde prolazimo pored kuće i spomenika Dr Arčibalda Rajsa, Švajcarca koji, došao da istražuje zločine okupatorske vojske. Zgrožen zločinima okupatorske vojske, ostatak rata proveo sa srpskom vojskom prelazeći i Albanija i Solunski front, te se docnije i nastanio u Beogradu.

Dovozimo se do vrha Košutnjaka i do nekadašnjeg nemačkog vojničkog groblja. Danas su tu dva spomenika koja su podigli Nemci 1916: veći je posvećen nemačkim vojnicima dok su manji Nemci podigli svojim hrabrim srpskim protivnicima.

Program završavamo na planini Avali, jednom od najlepših mesta u okolini Beograda, na kojoj se nalazi spomenik Neznanom junaku podignutom u znak sećanja na sve srpske vojnike nastradale u borbama za slobodu od 1912 – 1918.g.

 

Promotivna cena po osobi: 1490 dinara

Redovna cena: 1900 din

Cena uključuje:

- Usluge stručnnog turističkog vodiča, istoričar sa posebnim interesovanjem za I svetski rat

- Transfer od Kalemegdana do Trga Republike

- Organizacione troškove

- bezalkoholno piće za osveženje

 

Cena ne ukljčuje:

- Transfer od/do mesta polaska

- Individualne trkoškove

 

* Za realizaciju programa sa prevozom neophodno je da je za program najmanje dva dana unapred prijavljeno najmanje 15 putnika.

 

Datumi:

 26.04.2015.       31.05.2015.       28.06.2015.      26.07.2015.      

30.08.2015.       27.09.2015.       25.10.2015.       29.11.2015.       27.12.2015.

 

 

PRIJAVE NA TELEFON: 021/47 - 24 -088021/47 - 24 -088  ili online ovde

U slučaju nedovoljnog broja putnika, agencija zadržava pravo otkaza ovog programa najmanje 1 dan pre putovanja. 

Organizator putovanja Magelan corporation. Licenca OTP 115/2015. 

Uz izlet važe opšti uslovi putovanja turističke agencije Magelan Corporation i YUTA.


PRIJAVITE SE NA MAILING LISTU

 

Pogledajte ostale programe sa temom Prvi svetski rat:

Beograd u I svetskom ratu pešačka tura

Putevima Cerske i Drinske bitke

Solunski front

Velika tura I sv rat od Sarajeva preko Albanije, Krfa i Kajmakčalana

 

Share on: Post on Facebook Facebook
  Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Beograd, pesacka tura

Foto Galerija

find us on facebook
follow us on twitter

Oceni članak

5.00