Turistička atrakcija zvana Plavi voz

Ovog leta izaberite dvodnevno putovanje kroz ne tako davnu prošlost, kroz vreme Titove Jugoslavije, pionira, bratstva-jedinstva i ostalih „čudesa“ nekadašnje velike države. Provozajte se čuvenim Plavim vozom do istorijske Užičke republike, obiđite najveće znamenitosti tog grada, uživajte u čarima Zlatibora, probajte neka od omiljenih Titovih jela na zabavnoj tematskoj večeri i upoznajte prirodne lepote zapadne Srbije.

Turistička tura „Titovim Plavim vozom do Užičke republike“ koja je startovala 29. novembra prošle godine, i zbog svoje posebnosti izazvala ogromno interesovanje kako domaćih, tako i stranih turista, nažalost, nije mogla biti realizovana tokom marta, aprila i maja zbog uvođenja vanrednog stanja i pandemije Kovid-19, uprkos tome što je bilo mnogo prijavljenih putnika. Srećom, taj period je za nama i sada vas s radošću obaveštavamo da Plavi voz ponovo spremno čeka na svoje putnike.

Ovog leta, on će krenuti sa beogradske stanice Topčider 25. jula i 22. avgusta, zatim tokom jeseni 26.09 i 24.10 i ponovo za nekadašnji Dan republike – 28. novembra. Potrudite se da na vreme rezervišete svoje mesto!

Inače, Plavi voz je luksuzni turistički voz koji se nekad koristio isključivo za prevoz Josipa Broza Tita, visokih državnih i političkih ličnosti i stranih državnika za njihova putovanja u zemlji i inostranstvu. Izrađen je 1959. godine u fabrici vagona „Goša“ u Smederevskoj Palanci i u mariborskoj fabrici „Boris Kidrič“, dok je naziv dobio po plavim kombinezonima radnika koji su ga sklapali.

Unutrašnjost voza je uređena u luksuznom art-deko stilu od najkvalitetnijih materijala. Oplate su izrađene od najkvalitetnijeg drveta, podovi su prekriveni debelim tepisima, nameštaj je tapaciran plišom i svilom, dok su kupatila opremljena nasavremenijom opremom onog vremena.

U Titovo vreme ovim vozom putovalo je više od šezdeset stranih državnika i najuticajnijih vođa dvadesetog veka: Nikita Hruščov, britanska kraljica Elizabeta, Leonid Brežnjev, U Nu, Gamal Abdel Naser, Mahatma Gandi i mnogi drugi, međutim, sada je putovanje ovim luksuznim vozom omogućeno i svima nama „običnim“ građanima.

Dvodnevnu (avan)turu „Titovim Plavim vozom do Užičke republike“ možete brzo i lako onlajn rezervisati preko platforme www.serbianadventures.com odnosno putem ovog linka.