U Srbiji danas postoji više od devet stotina seoskih domaćinstava i etno-sela registrovanih za rad sa turistima. Među njima je skoro stotinu onih koji godišnje ugoste i do 1.300 ljudi, pa su stoga njihovi domaćini prestali da se bave poljoprivredom i u potpunosti su se posvetili turizmu i ugostiteljstvu.

Ovo je veoma ohrabrujuće i korisno, budući da se zna da kada seoska domaćinstva imaju veliki broj gostiju, tada i lokalne zanatlije imaju posla, zato što je posetiocima potrebno obezbediti hranu i ostale sadržaje.

Ima domaćinstava koja su svoju ponudu usmerila ka porodicama sa decom, pa su im i sadržaji takvi. Ima i onih koja su nešto jeftinija, za masovnije posete planinara i organizovanih grupa, međutim, postoje i ekskluzivna domaćinstva, u kojima se cene smeštaja kreću od 1.200 do 5.000 dinara po osobi za pun pansion, ali koja nude skoro pa hotelski komfor. Treba napomenuti i to da za boravak duži od pet dana, većina registrovanih seoskih domaćinstava prima vaučere Ministarstva turizma, ali ovo treba proveriti pre polaska na put.

Budući da gosti boraveći na selu, osim zdravog sna i domaće hrane, žele i da se zabave, većina domaćinstava dopunila je svoju ponudu zanimljivim izletima po okolini, jahanjem konja, sportskim ribolovom, kupanjem u jezerima i bazenima, berbom voća i pečuraka, kao i mnogim drugim oblicima razonode.

I slika posetilaca se u poslednjih nekoliko godina znatno promenila, na šta utiču razvoj interneta i mogućnost rezervisanja tura onlajn, pa ne treba da čudi to što osim baka i deka koji dovode unuke na selo da im pokažu draži seoskog života, sve je više mladih koji se odlučuju da provedu nekoliko dana u miru i tišini, kao i porodica sa decom koji bežeći od urbane gužve i svakodnevnih obaveza, žele da se opuste u seoskom spokoju.

Sve u svemu, dolaze bolji dani za seoski turizam u Srbiji. Em što je ponuda sve raznovrsnija, em što se domaćini u velikoj meri prilagođavaju potrebama modernih turista. Zašto onda ostavljati novac u tuđim zemljama kad on može da ostane ovde i potpomogne razvoju turizma u Srbiji?